ÇEVRİM SANTRALLERİ

Rüzgar enerjisi projelerinin ilk ve temel adımı, olmazsa olmazıdır. gelelim bu işin püf noktalarına:

– Bunun için ilk adım, elbette rüzgar ölçüm cihazlarını temin etmektir. temel olarak bir rüzgar ölçüm sistemi; bir adet ölçüm direği, en az iki adet anemometre, bir adet yön göstergesi ve rüzgar verilerinin saklanması için bir adet de data loggerden oluşmaktadır. isteğe bağlı olarak, nem, sıcaklık ve basınç ölçer, rüzgar verilerinin uzaktan okunabilmesi için bir adet gsm modem, bu modemi besleyecek şarj edilebilir bir kuru akü ve aküyü şarj etmek için solar panel de ilave edilebilir. en önemli nokta, alacağınız cihazların dewi, garrad hassa vb gibi enstitülerce veya bu enstitülerin tanıdığı birimlerce doğru olarak kalibre edilmiş olmasıdır. zira, bu enstitülerin onaylamadığı rüzgar verilerine sahip projeler bankalarca finanse edilmemektedir. finansman bulsanız dahi, eğer verileriniz yanlışsa muhtemelen tesisi inşa ettikten sonra iflas edersiniz.

– İkinci adım, elbette ki en uygun ölçüm noktasını tespit etmektir. gerekirse araziyi karış karış gezip, en yüksek ve en engebesiz noktasını tespit etmeniz gerekmektedir. civardaki ağaç, bina vb. engellerin ölçüm sisteminize uzaklığı, kendi boyunun en az 10 katı mesafede olmalıdır. yani 10 metre yüksekliğinde bir ağacın ölçüm direğinize 100 metre mesafede olması, bu ağacın ölçümlerinizi etkilemeyeceği kabul edilir.

– Şayet planlama yaptığınız arazi engebesiz, yumuşak bir tabiatta ise, 30 metre yüksekliğinde bir ölçüm direği yeterlidir. malum, ölçüm yapmamızın en önemli amaçlarından biri de, rüzgar türbininin hub yüksekliğindeki rüzgar karakteristiği hususunda bilgi sahibi olmaktır. bu sayede, winpro vb programlar kullanılarak herhangi bir noktaya konumlanan türbinin üreteceği enerji hesaplanabilmektedir.
eğer ki arazi çok engebeli ise, veya etrafta çok fazla yüksek çalı ağaç vs varsa, ölçüm direğinin boyunu mutlaka uzatınız. 50, hatta 60 metre yükseklikte ölçüm alırsanız, mümkün olan en realistik veriyi edinmiş olursunuz.

– Ölçümlerde en az 2 anemometre kullanılması gerekmektedir. çünkü, rüzgar türbinin hub yüksekliğindeki hızı hesaplamanın en doğru yolu, 2 anemometrenin ölçtüğü değerleri mukayese etmektir. 30 metre yüksekliğinde bir direk kullanacaksanız, 20 ve 30 metrede ölçüm yapmak en sağlıklısıdır. yani, kabaca, en yüksek ölçüm noktanız eksi 10 metre eşittir ikinci anemometre yüksekliği. eğer direğiniz 50 metre ve daha üzerindeyse, 10 ar metre aralıklı 3 anemometre kullanmak da caizdir.

– Son olarak, bir projeye başlamadan evvel ne kadar uzun süre ölçüm yaparsanız, o kadar iyidir. bir anemometrenin teknik olarak doğru ölçüm yapabilme peryodu iki yıldır. ikinci yıldan sonra yenileriyle değiştirilmeli veya tekrar kalibre edilmelidir.
rüzgar verilerinizi, bulabildiğiniz ve doğru olduğundan emin olduğunuz, o bölgede yapılmış meteorolojik ölçümlerin 10, hatta daha uzun süreli peryotlu rüzgar ölçümleriyle karşılaştırmanız sizin yararınızadır.

Vaktiyle 500kw ve üstü rüzgar türbinlerinin kule yükseklikleri 45 metreden başlayıp maksimum 65 – 70m civarına ulaşırken, günümüzde türbin kurulu güçlerinin, rotor çaplarının vb büyümesiyle kule yükseklikleri de artmıştır. 2000kw’lik bir rüzgar türbinin hub yüksekliği artık 80m civarından başlıyor; türbin kurulu gücü ve tesisin kurulacağı yerin rüzgar karakteristiğine göre 130m’yi aşabiliyor. artık 30m yükseklikte yapılan rüzgar ölçümleri hem finansman aşamasında bankalarca kabul edilmiyor, hem de sizin irrealistik hesaplar yapmanıza sebebiyet veriyor. dolayısıyla, ölçümlerin mümkün mertebe hub yüksekliğinde yapılması gerekiyor.

Rüzgar enerjisi santrali yatırımınıza finansman sağlarken herhangi bir sorun yaşamamak için, muhakkak dewi, garrad hassan vb bağımsız firmalardan destek almanız gerekmektedir. bu tür firmaların ölçümlerinizle ilgili raporları bankalar için bir teminat niteliğindedir.

kaynak ; sozluk.sourtimes. org